“Door ons servies voelen onze bewoners zich thuis”

Florisberg---Amaris,-Muiderberg---

Bianca Kruiswijk zocht voor de nieuwe kleinschalige woonvormen van Amaris Zorggroep in Muiderberg servies uit dat past bij de stijl van de woonkamers.

‘Onze zorginstelling verhuisde vorig jaar naar een volledig nieuw gebouw. Daar richtten we drie kleinschalige woonvormen in, elk met een eigen huiskamer. We hebben zowel een open als een gesloten afdeling voor mensen met dementie en een afdeling voor mensen met somatische klachten. Alle drie de huiskamers hebben een compleet eigen stijl.

De huiskamer van de gesloten afdeling is ingericht in de stijl van de jaren vijftig met veel okergeel, oranje en groen. Omdat we eenheid wilden creëren, zijn we op zoek gegaan naar bijpassend servies. Via onze projectleider nieuwbouw kwamen we bij AKB terecht. Met een groepje collega’s zijn we naar de showroom in Zeist gegaan, waar we top werden geholpen. We hebben nu wit servies met een brede rand in rood, grijs of bruin, precies passend bij die jaren ‘50-stijl. Het leuke is dat je de kopjes en schotels ook kunt mixen.

De huiskamer van onze somatiek-afdeling is ingericht in een landelijke, Engelse stijl. Zo staat er een mooie Chesterfieldbank en heeft de kamer veel donkergroen en bordeauxrood. In de showroom van AKB zagen we een deftig servies dat perfect daarbij past, in gebroken wit met een klassiek werkje in de rand. En alles wat je maar wilt kan je erbij bestellen in dezelfde stijl.

AKB dacht goed met ons mee en met de uitdagingen waar wij soms voor staan. Sommige van onze bewoners kunnen bijvoorbeeld niet goed meer een vol glas drinken vasthouden. Het glas maakt het simpelweg te zwaar. Toch willen we deze mensen geen plastic bekers geven, die zien er al snel kinderachtig uit. AKB kwam met een goede oplossing: bekers in dezelfde vorm als glazen. Nu kunnen alle bewoners uit dezelfde ‘glazen’ drinken.

Zelf werk ik als eerste verantwoordelijke verzorgende (evv'er) op de twee psycho-geriatrische afdelingen. Ik ben contactpersoon voor bewoners en hun familie en regel afspraken met bijvoorbeeld de huisarts, psycholoog of ergotherapeut. Het is soms moeilijk werk, maar ik krijg er veel voor terug. Ook al zijn mensen soms al ver heen in hun dementie, je merkt het als ze het naar hun zin hebben. Als je muziek opzet en iemand deint mee op het ritme, daar doe je het voor.

« Terug